Tuesday, January 13, 2015

blog kulinarny przedstawia: Szybka pizza – idealna na kolację! pizza Pizza ma jedną wspaniałą cechę. Wszyscy ja lubią. A już szczególnie, taką wykonaną od początku w domu, łącznie z ciastem. Wiadomo, że częściej gotuje się dla kogoś a nie dla siebie, więc przyznacie że dobrze znać przepis na coś, co każdemu sprawi przyjemność. Wyobraźcie sobie tylko… wieczór, zimno, coś by się zjadło, mąż, żona, dzieci coś zaczynają marudzić, że głodni… a tu wyskakujesz z przepyszną gorącą pizzą domowego wypieku. Efekt gwarantowany. Jak taką pizzę wykonać? Na szczęście przepis należy do jednych z najprostszych na świecie. Ciasto: Składniki: – mąką (1kg wystarczy na dwie OGROMNE pizze zajmujące całą blachę do piekarnika) – sól (jak kto lubi – może być dużo, może być mało, ale trochę MUSI być) – cukier (potrzebna co najmniej łyżeczka, żeby drożdże się obudziły) – woda (nalewamy stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji) – drożdże (50g na 1kg mąki) – oliwa z oliwek (3/4 filiżanki na 1kg mąki) temperatura pieczenia: maksymalna dla danego piekarnika (nawet 250C) czas pieczenia: aż spód się zarumieni a ser stopi